zondag 28 april 2019

5: Groot Brakriver


Luchtpost brief, verzonden 5 April 1947 naar Boston USA
Gefrankeerd met 1 Shilling Antilope, 3d Koninklijke families

Groot Brakrivier (Engels: Great Brak River) is een dorp, aan de kust in de regio West-Kaap in Zuid-Afrika, in de buurt van Mosselbaai. Het dorp is in 1859 gesticht. De gelijknamige rivier ontspringt in de Outeniekwaberge en ontspringt al na 20 kilometer bij het dorp in de Indische Oceaan. Omdat de getijden invloed hebben op de rivier is het water van de rivier in de benedenloop brak.


De stad werd gesticht door de familie Searle, uit Engeland, waarvan de oudere broer Richard ( oorspronkelijk een arbeider ) in 1845 emigreerde naar Zuid-Afrika onder een door de overheid gesponsord plan. Hij arriveerde in Great-Brak-River om voor de Central te werken. Zijn broer Charles, en schoonzus Pamela worden gecrediteerd met de oprichting van het dorp in 1859.

4: Berlin

Brief verzonden 23 September 1941 naar Davenport USA
Gefrankeerd met 1/2 d Springbok uitgegeven 1926


Berlin is een kleine stadje in de gemeente Buffalo City, in de provincie Oost-Kaap van Zuid-Afrika. Berlin, zo`n 20 km ten oosten van King William`s Town. Opgericht in 1857 door Duitse kolonisten van het Brits-Duitse Legioen en vernoemd naar de Duitse hoofdstad. Opgericht door Carl Pape, een missionaris.

3: Kloof

Brief verzonden 18.02.1952 naar New York USA
Gefrankeerd met paartje Oranjeboom, uitgegeven 1926

Kloof, ligt in Kwa Zulu-Natal, dicht in de buurt van Pinetown, Hillcrest en New Germany. Het woord Kloof is vernoemd naar een diep ravijn, gevormd door de Melweni-stroom. De kloof maakt deel uit van het Kranzkloof-natuurreservaat. 

2: Zwartberg

Aangetekende brief, verzonden 30.04.1956 naar Londen Engeland
Gefrankeerd met 6d Leeuw, 1`3 shilling Springbok uitgegeven 1954.


Swartberg is een plaatsje in Natal, moet in de buurt van Kokstad zijn daar dat het hoofdkantoor is. Voor 1953 heette het plaatsje Zwartberg en lag het in de Kaap provincie, postkantoor geopend in 1900. Schijnbaar heeft er kleine grenscorrectie plaatsgevonden in 1953. Het postkantoor zou nog open zijn in 1988.

1: Paarl

Deze aangetekende brief, verzonden locaal binnen Paarl 11.VII. 1950

Paarl is een stad in Zuid-Afrika, ongeveer 60 km ten noordoosten van Kaapstad in de provincie West-Kaap. De plaats behoort tot de gemeente Drakenstein. Het was de derde stad op de Kaap die werd gesticht door Hollanders. Paarl is op een leuke en beeldende manier aan zijn naam gekomen. In 1657 vertok Abraham Gabemma landinwaards vanaf Kaapstad om op zoek (jacht) te gaan naar een nieuwe bron van vlees. Na een regenstorm zag hij in de verte een berg met een grote granieten rots die glinsterde als een natte Parel. Hij noemde de berg Peerleberg (in het oud-hollands: paerleberg) en het dorpje wat zich in de loop der tijd aan de voet van deze berg ontwikkelde is Paarl geworden. Nog voordat de Hugenoten in 1688 arriveerden, 30 jaar na de ontdekking van deze vruchtbare vallei, werden er door de VOC stukken grond gegeven aan pioneers uit Kaapstad die de handen goed uit de mouwen hebben gestoken.


Paarl ligt langs de N1-snelweg en wordt gekenmerkt door de Bergrivier en de Paarlberg. Zij heeft vooral een industriële functie. De naam is afkomstig van de karakteristieke berg waaraan het stadje ligt. De ronde top van de berg glinsterde na een regenbui volgens de trekkers als een parel in de zon. De lokale bevolking zag er eerder een schildpad in. Paarl is vanwege de apartheidstijd ingedeeld in een gebied boven de Bergrivier (Paarl) en een gebied onder de Bergrivier (Oost-Paarl). In Oost-Paarl wonen de gekleurde Zuid-Afrikanen. Hoewel men sinds 1990 vrij is in de woonkeuze, wordt daar nog weinig gebruik van gemaakt. De industrie in de stad bestaat uit textiel- en metaalfabrieken. Het gebied is echter vooral bekend vanwege de Koöperatieve Wijnbouwers Vereniging (KWV). Deze vereniging is de brancheorganisatie van wijnboeren. Paarl ligt in de wijnstreek; bekende wijnboeren in Paarl zijn Ashanti, Nederburg en Fairview (onder andere bekend van 'Goats do Roam'). De KWV is naast de wijn ook bekend om zijn 'brandewyn'. In Paarl ligt ook "Die Afrikaanse Taalmonument". Verder bezit Paarl ook een taalmuseum.  Op 11 februari 1990 werd Nelson Mandela vrijgelaten uit de Victor Verster-gevangenis nabij Paarl.