dinsdag 6 april 2021

Stellenbosch

Brief verzonden lokaal binnen Stellenbosch, gefrankeerd met ½d

Kleine driehoekige afstempelingen zoals deze werden gebruikt voor goedkope lokale bulkmailings; (partijenpost) ze zijn meestal in zwarte inkt en hebben een twee- of drieletterige code voor het kantoor: CT voor Kaapstad, PR voor Pretoria enzovoort. Deze brief heeft STB voor Stellenbosch, maar de inkt is een beetje verspreid. Het is een niet-geïdentificeerd poststempel dat niet voorkomt in Ralph Putzel's "Postmarks of South Africa ...." of Alex Visser's Addendum.

Moeilijk te zeggen wanneer deze brief is verzonden, omdat ze ongedateerd zijn. Vermoedelijk tussen 1937 en 1948. Je vindt ze ook in machinestempels uit de zelfde periode, die zien er meestal wel wat netter uit maar lijken verder erg op elkaar. 

Wat betreft de datum is de geadresseerde prof. J. J. Smith overleden in 1949, dus duidelijk enige tijd daarvoor. Ik denk dat prof. Smith, ondanks zijn meest Engelse achternaam, een Afrikaner was, een Zuid-Afrikaan in de zin dat hij meer Boer dan Brit was. Smith was rector van de Stellenbosch Universiteit 1918 - 1919. Hij was later redacteur van "Ons Moedertaal", (Afr. Our Mother Language), dat de enorm invloedrijke Afrikaanse taal "Die Huisgenoot", (Afr. The Home Companion) werd. Hij creëerde ook het eerste Afrikaans woordenboek. Deze brief met een zeldzaam - eerste en enige opgenomen - poststempel, ook de geadresseerde is een historisch belangrijke Afrikaner. Er is een biografie van Smith op internet. https://www0.sun.ac.za/100/en/team/prof-jj-smith/


Geen opmerkingen:

Een reactie posten