zondag 29 december 2019

Johannesburg





Postkaart Johannesburg verzonden 20-X-1936 naar Guayaquil Ecuador. Aankomst stempel, helaas onleesbaar, op de voorkant zien we noch een stempel: S. PERRONE RIZZO  P.O.BOX 749  Guayaquil Ecuador. Gefrankeerd met ½d Springbok. 


Het Johannesburg postkantoor is officieel geopend op 1 okt. 1888, heette toen Witwatersrand post office. In 1887 herbenoemd in Johannesburg post office. Er is een voorloper bekend van het postkantoor, een kroegbaas heeft een tijdlang de post verzameld en doorgestuurd. Verder kwam bij hem de gestuurde post binnen en de mensen mochten zelf zoeken of er een brief gericht aan hun er tussen lag. Heeft in 1888 de zaak overgedragen aan een ambtenaar.

Deze kaart is van het Empire Exhibition / Rijkstentoonstelling, Johannesburg, die gehouden werd van 15 sept. 1936 tot 1 feb. 1937. Dit ter ere van het 50-jarige bestaan van Johannesburg. Stempel werd gebruikt op het terrein van de tentoonstelling, daar was een speciaal postkantoor ingericht. Er is een hele serie van deze kaarten, ze geven een beeld hoe de postverkeer verliep vanaf het in de bus doen, sorteren, vervoer en bezorgen.


Guayaquil (officieel Santiago de Guayaquil) is de grootste stad van Ecuador. Toch is het niet de hoofdstad van Ecuador, dat is Quito. Guayaquil ligt ongeveer 250 kilometer zuidwestelijk van die stad, op een afstand van 50 kilometer ten noorden van de Golf van Guayaquil aan de Guayas-rivier. De stad is de hoofdstad van de provincie Guayas en is een parochie (parroquia) in het kanton Guayaquil.

donderdag 5 december 2019

Maitland


Aangetekende brief, verzonden van uit Maitland, 8 VII 1953, naar Londen Engeland. Gefrankeerd met 1 Shilling uitgegeven 1927, 1d Oranje boom, uitgegeven 1926, en de 1d V Riebeek`s schip. 

Maitland is een voorstad in Kaapstad. Maitland is gelegen langs een aantal belangrijke transportnetwerken die de stadskom van Kaapstad verbinden met de rest van de stad. De belangrijkste is de spoorlijn die door het midden van de buitenwijk loopt en de N1 die zich aan de noordgrens bevindt.

dinsdag 3 december 2019

Bloemfontein Oranje Vrij Staat


Briefkaart, verzonden van uit Bloemfontein 4.9.1902 van de African Bank
 
naar Umtate, met opdruk V.R.I. 1/2 d  op kaart met waarde Half Penny. 


Oranje Vrijstaat (eerst genoemd Transoranje), gelegen tussen de Oranjerivier en de Vaalrivier, werd in 1842 door de Voortrekkers gesticht. De naam was afgeleid van die van de Oranjerivier, die weer vernoemd was naar het Nederlandse vorstenhuis, Oranje-Nassau. De hoofdstad was Bloemfontein. De Britten erkenden de onafhankelijkheid in 1854. Tijdens de Boerenoorlog vocht Oranje Vrijstaat zij aan zij met de Zuid-Afrikaanse Republiek tegen de Britten, tot deze republiek in mei 1900 door Engeland werd geannexeerd. De naam veranderde toen in Orange River Colony. Zegels van Oranje Vrijstaat werden overdrukt met V.R.I., wat staat voor 'Victoria Regina Imperatrix'.

Mthatha ( voorheen Umtate ) is een stad met 96.000 inwoners in de Zuid-Afrikaanse Oost-Kaap. Het was de hoofdstad van het voormalig thuisland Transkei in het oosten van het land en is tegenwoordig de hoofdplaats van de gemeente Koning Sabata Dalindyebo.

Concordia



Brief verzonden vanuit Concordia 24 JUL 1938 naar Engeland, gefrankeerd met michel 87, 6d


Concordia is een dorp gelegen in de gemeente Nama Khoi in het Namakwaland in de Zuid-Afrikaanse provincie Noord-Kaap. Het ligt 19 km noordoostelijk van Springbok. De afstand naar Kaapstad bedraagt ongeveer 600 km. Het is gesticht in de vroege 19e eeuw als zendingsnederzetting en heeft zich later, na de ontdekking van kopererts, ontwikkeld tot mijnstadje. In 1852 heeft het Duits-Evangelische Rijnlands Zendingsgenootschap het plaatsje gesticht en in 1863 is de nederzetting overgenomen door de zending van de Nederduits-Gereformeerde Kerk. De ontdekking van koper door Albert von Schicht in 1840 heeft de ontwikkeling van het dorp sterk beïnvloed. Hij was het die de naam "Concordia" aan de nederzetting heeft gegeven. Het delven van het kopererts in het gebied heeft geduurd van 1853 tot 1983. Tijdens de Tweede Boerenoorlog gebruikten de Boeren Concordia als hun hoofdkwartier; terwijl Okiep (op circa 6 km afstand) werd aangevallen. Uit die dagen bestaan nog mooie voorbeelden van metselwerk en de graanopslag, welke laatste door de Boerencommando's werd gebruikt als ziekenhuis.

Tabankulu


Brief verzonden 26.06.1931 naar Engeland, gefrankeerd met michel 23-24

Tabankulu is een stad in de gemeente Alfred Nzo in de provincie Oost-Kaap in Zuid-Afrika . Dorp ongeveer 30 km oost-zuid-oost van Mount Frere en 50 km zuid-zuid-west van Kokstad. Van oorsprong betekent de naam 'grote berg'. Het dorp werd aangelegd in 1894. 

Johannesburg





Post Card Transvaal one Penny, afbeelding Koning Edward VII 
Post Card, verzonden van uit Johannesburg 23 MR 1905, naar Ennersdale, Natal, aankomst 25 MR 1905. Ennerdale is een buitenwijk van Johannesburg. Ennerdale werd uitgeroepen tot een gekleurd groepsgebied onder het apartheidsregime . Hoewel de apartheid eindigde in 1994, blijft Ennerdale nog steeds een grotendeels gekleurde gemeenschap.

Matatiele


Letter Card van Cape Of Good Hope one Penny. Deze briefkaart van Kaap de Goede Hoop, uitgegeven in 1895, nog met Koningin Victoria.  Het type met Koning Edward VII was al beschikbaar in 1904. Die waren nog niet doorgedrongen in dit afgelegen gebied of men maakte eerst zijn oude spullen op voor men met de nieuwe voorraad begon.


 Kaart verzonden 17 JUL 1906, naar Ongeluksnek, aankomst 19 JUL 1906. 


Matatiele is een middelgrote stad van Oost-Griqualand in de uitlopers van de westelijke Drakensbergen , Oost-Kaap , Zuid-Afrika , op de grens met KwaZulu-Natal en op 20 km van de zuidelijke grens van Lesotho . Als stad is Matatiele het referentiepunt voor heel Noord-Transkei. De naam "Matatiele" is duidelijk een Sotho- woord, gebaseerd op de Sesotho-uitdrukking "matata aile", wat betekent "de eenden zijn verdwenen". In Phuthi wordt de plaatsnaam uitgesproken als "Madadiyela". Plaats is gesticht in 1874. Eerste postkantoor opende in 1882 en is ergens rond 1912 weer gesloten. Tweede kantoor opende waarschijnlijk weer in 1913, nog open 1990.

Ongeluksnek. Dit moet een heel erg klein gehucht zijn (geweest). Lijkt wel of het de grenspost was en niets meer.
Tegenwoordig is Ongeluksnek  een 2 536 m hoge bergpas in de provincie Oost-Kaap van Zuid-Afrika (het voormalige Transkei) en grensovergang naar Lesotho. Het is ook de naam van een natuurreservaat dat de bergpas omgeeft. De onverharde weg DR08646 doorsnijdt het park en voert over de pas. Een Zuid-Afrikaanse grenspost bevindt zich aan de voet van de pas op geruime afstand van de eigenlijke grens. De weg is te bereiken vanuit Matatiele via de R56 naar het westen. Aan de kant van Lesotho ligt Mphaki. De pas dankt zijn naam aan een van de trekkers van de Griqua-trek in 1860 die er stierf aan een schotwond. 

Kaart geschreven in Hardenberg. Ik denk dat het de naam van de boerderij is van de schrijver, dicht bij Matatiele. Hij vraagt aan de geadresseerde (een religieuze Pater) om hem op te wachten in Matatiele met zijn wagen (getrokken door paard(en)). Verder heeft hij er over om paarden te verkopen aan de Duitsers in Duits Zuid West Afrika. Toen woedde er een soort burgeroorlog in Namibia, duurde van 1904 tot 1907. De Herero en Namaqua kwamen in opstand tegen de Duitsers om de gewelddadige onderdrukkingsregime. Resulteerde in een genocide van de Herero en Namaqua, ook genoemd als de eerste genocide van de 20ste eeuw. De Duitsers vermoorden systematisch 10.000 Nama (ongeveer de helft van de bevolking) en ongeveer 65.000 Herero (ongeveer 80% van de bevolking).



woensdag 20 november 2019

Pietermaritzburgkamp



Deze brief, met Eerste dagafstempeling 2.5.1949. Gefrankeerd met michel 209/10, de 100ste verjaardag van de aankomst van Britse kolonisten in Natal.  Pietermaritzburgkamp/Camp, in de buurt van Pietermaritzburg, waar het keizerlijke leger lang vóór de eeuwwisseling was gestationeerd (bedoeld is 1899/1900). Tijdens de oorlog van 1914-18 werden hier veel krijgsgevangenen geïnterneerd in een kamp genaamd Fort Napier. Het poststempel dat tijdens de laatste oorlog werd gebruikt, is van het dubbele cirkeltype met een diameter van 26 en 17 mm. Er staat "PIETERMARITZBURGKAMP / CAMP" met de datum in het midden. Poststempel, in gebruik van 1940 tot 1986.



Pietermaritzburg is de hoofdstad en tweede stad van de provincie KwaZoeloe-Natal in Zuid-Afrika. De stad werd gesticht in 1838 en wordt in de volksmond Maritzburg genoemd, en ook vaak als 'PMB' aangeduid. De stad werd gesticht door de Voortrekkers na de overgave van Dingane bij de Slag bij Bloedrivier. Zij stichtten de Republiek Natalia. In 1843 nam het Verenigd Koninkrijk het bewind over de stad over en werd zij de zetel van de regering van de Britse Natalkolonie. In 1910, toen de Unie van Zuid-Afrika gevormd werd, werd Natal een provincie van de unie en bleef Pietermaritzburg de hoofdstad.

Mariental




Mariental is een stad in zuid-centraal Namibië , gelegen aan de B1 nationale weg 232 kilometer ten noorden van Keetmanshoop en 274 kilometer ten zuidoosten van Windhoek . Het ligt op een hoogte van 1090 meter. Mariental is verbonden met de TransNamib- spoorlijn van Windhoek naar Keetmanshoop.  



Gecensureerde brief verzonden van uit Mariental 21.11.1940 naar Boston USA. Gefrankeerd, met 2 x michel 142, en michel 143. Afzender was de “Roman Catholic Mission”. De aangebrachte Zuid-Afrikaanse censuurstroken werden gebruikt tussen 1939 en 1945. De strook is tweetalig met de tekst; ‘UNIE VAN SUID-AFRIKA / DEUR (/) SENSOR / OOPGEMAAK’ , en ‘UNION OF SOUTH AFRICA / OPENED BY CENSOR’. In een kleine boventekst; ‘U.C.8 / Klein (of) Small’ of ‘U.C.8 / Groot (of) Large’ of ‘U.C.8 / Medium’.   Er waren 12 censuurplaatsen, o.a. Windhoek en Kaapstad. Aangezien de brief naar USA ging is vermoedelijk  deze in Kaapstad gecensureerd.

dinsdag 19 november 2019

Bloemfontein



Post Card Bloemfontein. Kaart verzonden 4. VII. 1951 naar Marburg, Duitsland. Kaart beport met 20 pfenningen. Het T-stempel ( stolk A3d ) gebruikt tussen 11.4.1951 en 4.7.1951.  De prentbriefkaart is gefrankeerd met 1½d, maar het had 2d moeten zijn. De briefkaart tarief naar UPU-landen van 1 april 1950 tot 14 feb. 1961 (dag van de decimalisatie !) was 2d. Dus een ½d te weinig, en dat vertaalde zich (toentertijd) in 10 (goud) centimes.

In Duitsland heeft de post een rode stempel “Nachgebühr” (= nog te betalen) en in blauw handgeschreven “20”, dus dat waren 20 pfenningen te betalen door de ontvanger.

vrijdag 15 november 2019

Redhill



Luchtpost Brief verzonden Redhill 11 AUG 1947 naar Belgie. Gefrankeerd totaal 15 d. 

Redhill, tegenwoordig wordt het als Red Hill geschreven, ligt in Natal (!). Het is een voorstadje van Durban, in het noorden gelegen. Postkantoor is nogal eens open en dicht gegaan: 1904 -1913, 1916-1918, en 1924-nu. In de twee tussen periodes bevond het postkantoor zich bij het spoorwegstation.

donderdag 14 november 2019

Vredeburg




Aangetekende brief, verzonden van uit Vredeburg, 25.VIII. 1989, naar Sosolburg, aankomst 29.VIII.1989. Gefrankeerd met michel 756 en 770

Vredenburg is een stad in de regio West-Kaap in Zuid-Afrika. De plaats is gelegen in de fusiegemeente Saldanhabaai.

Sasolburg is een industriestad in de Zuid-Afrikaanse provincie Vrijstaat.

Bloemfontein



Briefkaart PC 6, Type 5 uitgegeven 1920-1922, 1d Koning George V. 
Post Kaart, verzonden van uit Bloemfontein 17 SEP 1921, naar een verzekeringskantoor in Paarl, ontvangen 19 SEP 1921.



Bloemfontein is een Zuid-Afrikaanse stad in de gemeente Mangaung, provincie Vrijstaat. Ze is de hoofdplaats van de Vrijstaat en een van de drie officiële hoofdsteden van Zuid-Afrika. Als gerechtelijke hoofdstad huisvest ze onder meer het Hooggerechtshof. Volgens de oudste bronnen over de stad is de naam afgeleid van een bron (fontein) die bij het erf van een Griekwaboer met de Nederlandse (bij)naam Jan Bloem ontsprong. Er woonden al Voortrekkers in het gebied, toen de Britse majoor Henry Douglas Warden in 1846 de stad officieel stichtte. De Britten legden de naam Bloemfontein uit als een verwijzing naar de bloemenrijkdom die men op deze plaats aantrof, in het verder vrij kale en woestijnachtige landschap. Nog steeds is de bijnaam van Bloemfontein "Rosestad" omdat er in de buurt in de lente een bloempracht ontstaat van rozen. In deze betekenis is de naam overigens een duidelijke erfenis van het Nederlands, want het Afrikaanse woord voor bloem is blom en de Afrikaanse naam zou derhalve Blomfontein zijn. Het Afrikaans werd echter pas in 1925 een officiële taal in Zuid-Afrika. Daardoor hebben heel wat plaatsen (Bloemfontein, Vereeniging, Zeerust, Stellenbosch, Welkom) en gebieden een Nederlandse naam. In het Zuid-Sotho heet de stad ook Mangaung, wat 'thuishaven van jachtluipaarden' betekent.

Karibib


Briefkaart,  verzonden 31.VIII. 1953 naar Swakopmund, aankomst 2 SEP 1953


Karibib is een stad in de Namibische regio Erongo. Karibib ligt aan de hoofdroute tussen de kustplaats Swakopmund en de hoofdstad Windhoek. Karibib ontstond bij een bron die door de Herero "Otjandjomboimwe" werd genoemd. Een zoon van koopman en wagenmaker Eduard Hälbich in Otjimbingwe, dat op circa 50 km afstand ligt, kocht in 1894 van de Herero-kapitein Zacharias Zeraeua de bron met 20.000 hectare grond. Hälbich opende in Karibib een winkel. Daarna kwamen er snel meer bewoners, vooral toen de nieuwe spoorweg vanuit Swakopmund de plaats in mei 1900 bereikte. Dat jaar geldt ook als het stichtingsjaar van Karibib. Behalve het station kwamen er een artsenpost, een gevangenis, opslagplaatsen en woonhuizen. In 1899 was al een tweede waterput gegraven.

In 1902 werd de spoorbaan naar Windhoek doorgetrokken. Vanaf 1904 speelde Karibib een belangrijke rol als spoorwegknooppunt voor troepentransporten en als militair steunpunt in de conflicten met de Herero en de Nama. De blanken die zich inmiddels in Karibib hadden gevestigd, werden door Zeraeuas en zijn manschappen over het algemeen met rust gelaten. Op 2 februari 1904 bereikte de districtsgouverneur met zijn troepen Karibib en verdreef de opstandelingen naar Okahandja. In 1907 had Karibib 316 blanke inwoners. Aan het eind van de oorlog in 1907 werden de overige landerijen van de Herero onteigend en aangeboden aan de blanke boeren.

Tsumeb


Briefkaart, verzonden Tsumeb 14 AUG 1942, naar Swakopmund, aankomst 17 AUG 1942. 



Tsumeb is een stad in het noorden van Namibië, gelegen op 1310 meter boven zeeniveau. De mijnstad, was tot 2008 de hoofdstad van de regio Oshikoto en ligt ongeveer 400 kilometer ten noorden van de Namibische hoofdstad Windhoek, in de zogenaamde "Maisdriehoek", een voor Namibische begrippen bijzonder vruchtbaar gebied waar jaarlijks 550 millimeter regen valt. Tsumeb (uitspraak: "soemep") betekent "Mosplaats", of in het Afrikaans Plek van Padda-Sluik. Deze naam werd mogelijk gegeven door de vele groengeoxideerde koperertsen die in de buurt van Tsumeb te vinden zijn. Ook ligt de plaats vlak bij het Nationaal park Etosha.

Het gebied waar Tsumeb zich bevindt werd oorspronkelijk bevolkt door de San of Bosjesmannen. Zij waren ook degenen die rond Tsumeb de koper-ertsvoorkomens ontdekten. Deze ertsen smolten ze in "termietenovens", oude termietennesten die gebruikt werden als ovens om koper te winnen. Vanaf dat moment begonnen de Bosjesmannen te handelen met de Ovambo, die het koper gebruikten om ringen en halskettingen van te maken.

De kopervoorraden hadden ook de aandacht van Westerlingen getrokken en in het begin van de 19e eeuw vonden er enkele expedities naar het Otavi bergland plaats, om de ertsvoorkomens en de mogelijke economische waarde ervan te onderzoeken. In 1905 werd de stad Tsumeb officieel gesticht als onderdeel van de Duitse koloniale macht in Afrika en in het jaar daarop werd een spoorlijn aangelegd om de mijnbouw te faciliteren. In het begin van de mijnbouw had Tsumeb de reputatie van een wildwest stadje. In de jaren zeventig kwam Tsumeb even in het nieuws toen een mijnbouwer zijn vrouw in de lokale kroeg had verkocht aan de hoogste bieder.

Rondebosch


Rondebosch, kaart verzonden 11.XI.1948 naar Belgie. Rondebosch is een voorstad van Kaapstad. De plaats ligt aan de zuidkant van Kaapstad en is tegenwoordig vooral in trek bij de Engelstalige blanke inwoners van de hoofdstad van de provincie Westkaap. In de tijd van Van Riebeck heette de wijk `t Ronde Doorn Bosjen, naar een ronde doornstruik aan de oevers van de Liesbeek.

Het stempel is van CAPETOWN, een  slecht geslagen stempelafdruk. De kaart is geschreven in Rondebosch. Kaart is ofwel in Rondebosch in de bus gedaan en pas in Kaapstad afgestempeld, of in Kaapstad in de bus gedaan.


Ansichtkaart, Table Bay ( Afrikaans Tafelbaai ) is een natuurlijke baai aan de Atlantische Oceaan die wordt overzien door Kaapstad (gesticht in 1652 door Van Riebeeck ) en ligt aan het noordelijke uiteinde van het Kaapse schiereiland , dat zich uitstrekt ten zuiden van Kaap de Goede Hoop . Het werd genoemd omdat het wordt gedomineerd door de platte Tafelberg .


RONDEBOSCH  CGH   FEB 26 1898 Halfpenny lichtgroen, perforatie 14. 




woensdag 13 november 2019

Moorleich


Brief verzonden van uit Moorleigh, naar Switserland. Datum van verzenden, is onleesbaar. Gefrankeerd met michel 35.

Moorleigh, ’n dorpje links van de lijn tussen de plaatsen Estcourt en Frere in KwaZulu – Natal. Postkantoor was open van 1913 tot 1974.

Het gebied rond Estcourt en Frere in de provincie Kwazulu Natal kent een roerige geschiedenis. Het vormt het zuidelijkste punt van de zogenaamde ‘Battlefield Route’ die zich verder in het noorden uitstrekt naar Ladysmith en Dundee. Deze route voert u langs verschillende plaatsen waar gevochten is tussen de Britten, de Boeren (Voortrekkers) en de Zulu’s. Tegenwoordig verraden de vredige graslanden en beboste heuvels in deze omgeving nauwelijks meer iets van de twee Boerenoorlogen en de Zoeloe-oorlog die hier hebben plaatsgevonden.

dinsdag 12 november 2019

Kaapstad / Cape Town



Aangetekende brief, verzonden van uit Mill Streat postoffice Cape Town 23.1.1970 naar Barnstaple Engeland. Het postkantoor bevindt zich aan de westkant, in de wijk Gardens. Gefrankeerd met michel 286 en michel 293.

Bergvliet




Aangetekende brief, verzonden van uit Bergvliet 11.XII 1969 naar Barnstaple in het Engelse graafschap Devon. Gefrankeerd met michel 293, en 2 x michel 385.

Bergvliet is een voorstad van Kaapstad, Zuid-Afrika. Bergvliet, wat "bergstroom" in het Afrikaans betekent, wordt begrensd door Retreat, Meadowridge, Tokai en Heathfield.

Ottosdal


Briefkaart verzonden vanuit Ottosdal 19.IV. 1947, van de plaatselijke Bank, naar Nijlstroom, met aankomststempel 24 APR 47 ( dikke Blauwe rechthoekig stempel )

Ottosdal is een dorp in de gemeente Tswaing in de provincie Noordwest. Het dorp is officieel gesticht in 1913 met de installatie van een Nederduits Gereformeerde Kerk. Bezienswaardig is de Ouplaats, een villa uit 1907.

Modimolle (Afrikaans: Nylstroom) (sinds 2002 officieel Modimolle ) is een stad en gemeente in het Zuid-Afrikaanse district Waterberg. Modimolle ligt in de provincie Limpopo

Merebank




Aangetekende brief, verzonden van uit Merebank, 21 NOV 1955 naar Aberdeen Schotland. Gefrankeerd met Block van 4 x michel 253/54, uitgegeven 21.10.1955.

Merebank ligt ten zuiden van  van Durban , Zuid-Afrika in de provincie KwaZulu-Natal . Het ligt aan de spoorbaan Durban- Isipingo Beach. Het postkantoor van Merebank is nogal eens geopend en gesloten geweest: 1893 - ?, toen weer 1901 – 1908, 1909 – 1913 en nu 1945 – nu. Tussen 1913 en 1945 was het postkantoor bij het spoorwegstation.

Luderitz - Aus - Keetmanshoop



Voorkant 

Achterkant



Spoorwegen  map


Dienstbrief, van de Rechtbank uit Luderitz, verzonden 24 DEC 1954, naar Aus, aankomst 27.XII.1954, en doorgezonden naar Keetmanshoop, aankomst 28.XII.1954. Op de voorkant zien we het aankomst stempel van Aus, en het cachet van de Rechtbank. Op de achterkant, zien we de stempels van Aus, Luderitz, en Keetmanshoop. 

Lüderitz is een stad aan de Lüderitzbaai, aan de zuidwestkust van Namibië. Deze stad is de eerste Duitse nederzetting in Duits-Zuidwest-Afrika die tijdens de Duitse koloniale tijd werd gesticht in de Namibwoestijn, een streek die een puur woestijnklimaat heeft. De stichter was de koopman Adolf Lüderitz uit Bremen, die de baai in 1883 kocht en er een handelspost inrichtte. De baai heette destijds Angra Pequena. In de koloniale tijd werd een van de eilandjes voor de kust van de stad door de Duitsers in gebruik genomen als gevangeniseiland.

De stad draagt nog steeds een Duits karakter, onder meer door de grote kerk met spitse toren en de Duitstalige straatnamen. De stad wordt voorzien van fossiel water uit een aquifer. Zo dor en levenloos als het land rond de stad lijkt, zo uitbundig is het leven in de koude Atlantische Oceaan. De zee wordt daar sterk afgekoeld door de Benguelastroom, die vanuit Antarctica langs de westkust loopt tot aan de kust van Angola. Het wemelt er van de pinguïns, robben, bruinvissen, dolfijnen en walvissen. Ook zeevogels zijn er talrijk, zoals Hartlaubs meeuwen, jan-van-genten, aalscholvers en een aantal sterns.

Aus is een nederzetting in de Karas-regio in het zuiden van Namibië. Het ligt aan een spoorlijn en de nationale weg B4, 230 km ten westen van Keetmanshoop en ongeveer 125 km ten oosten van Lüderitz. ( zie kaartje ) 

Keetmanshoop is de voornaamste stad in het zuiden van Namibië en ook de hoofdplaats van de bestuurlijke regio Karas. De stad is gelegen op een heuvelrug tussen de Namibwoestijn en Lüderitz in het westen en de Kalahari in het oosten. 

maandag 11 november 2019

Muldersvleirail



Dienstbrief, verzonden vanuit Muldersvleirail op 21 DEC 1922, naar Amsterdam, 

Muldersvlei ligt zo’n 14 km ten noorden van Stellenbosch. Het stempel is geplaatst toen het postkantoor zich in het trein station bevond. Het eerste kantoor was open tussen 1903 en 1908. Het tweede tussen 1914 en 1927. In de tussentijd (en ervoor en erna) bevond het postkantoor zich in de plaats zelf.

De envelop is een dienstenvelop verstuurd naar het buitenland. Dienstenveloppen mochten portvrij verstuurd worden in het binnenland, naar het buitenland moest er gewoon gefrankeerd worden. Dat is hier niet gebeurd, en had geen verdere gevolgen (boetes of zo). Links onder is een speciale cachet van de officiële instantie die dergelijke dienstenveloppen mocht versturen. Na enig speurwerk door de  filatelistenvereniging Zuidelijk Afrika  blijkt dit te gaan om:  College of Agriculture / Official Free. / Elsenburg, dit instituut ligt op de Muldervlei Road !

Pietersburg




Aangetekende Dienstbrief, verzonden van uit Pietersburg 4 FEB 1932, naar Londen Engeland, aankomst 29 FE 1932. Onder het Aanteken stempel, zien we een postale aantekening, door de dienstdoende postbeambte ( het postkantoor JK ) Gefrankeerd met Michel 23/24.

Polokwane , voorheen (1886–2002) Pietersburg , hoofdstad van de provincie Limpopo , Zuid-Afrika . Het bevindt zich ongeveer halverwege tussen Pretoria en de grens van Zimbabwe. Het werd opgericht door Voortrekkers (Afrikaans: "Pioneers") in 1886 op land gekocht in 1884 van een lokale boer en genaamd Pietersburg ter ere van Petrus (Piet) Joubert , een boer- generaal. Het was de tijdelijke hoofdstad in 1900 van zowel de Transvaal en de Oranje Vrijstaat tijdens de Zuid-Afrikaanse oorlog (1899-1902), en de Britten bezetten Pietersburg in 1901. De Britten bouwden een concentratiekamp in Pietersburg tijdens de Boerenoorlog om bijna 4.000 Boerenvrouwen en -kinderen op te sluiten. In 2002 werd de naam van de stad veranderd in Polokwane (Sotho: “Plaats van Veiligheid").

Middelburg



Brief, verzonden vanuit uit Middelburg 25 MAR 1919 naar Engeland. Gefrankeerd met Michel 3A Koning Georg V.

Middelburg is een plaats in de Zuid-Afrikaanse provincie Oost-Kaap. De plaats Middelburg ontstond in 1864 toen de Voortrekkers neerstreken op de oevers van de Klein Olifants Rivier, zij noemden dit nieuwe dorpje: Nasareth. Deze naam verdween in 1872 en werd Middelburg vanwege de middenpositie tussen Pretoria en Lydenburg. In 1890 werd de Nederlands Gereformeerde kerk gebouwd en deze is vandaag de dag een bezienswaardigheid voor toeristen. Tijdens de Tweede Boerenoorlog (tussen de Afrikaners en de Engelsen) bouwde Engeland een groot concentratiekamp in Middelburg. Middelburg is gesitueerd langs één van de hoofdroutes naar het wereldbekende Krugerpark en toerisme is een kleine maar groeiende industrie. Het bekendste museum is de Botshabelo (‘schuilplaats’) missiepost die in 1865 door twee Duitse missionarissen werd gesticht om het Christelijke geloof te verkondigen.


Modderfontein



Briefkaart, verzonden van uit Modderfontein 9 MRT 1900, via Delagoa Bay, naar Ludwigsburg Duitsland, aankomst 13 APR 1900, tussen 5 en 6 uur voormiddag. 
  
De Maputobaai, voorheen Delagoabaai is een inham van de Indische Oceaan aan de kust van Mozambique nabij de hoofdstad Maputo.

Modderfontein is een klein stadje aan de oostrand van Gauteng , voorheen het PWV- gebied genoemd. Het begon als een mijnstadje grenzend aan de modderrivier, vandaar de naam die Afrikaans is voor modderbron of fontein. Gauteng was vroeger het hart van de voormalige provincie Transvaal, die in de 19e eeuw als de Zuid-Afrikaansche Republiek een tijdlang een onafhankelijk land geweest was. Bij de opdeling van Transvaal in 1994 werd dit gebied eerst wat prozaïsch PWV genoemd, naar Pretoria-Witwatersrand-Vereeniging. Later koos men een naam uit het Zuid-Sotho. Het woord Gaut- is overigens een leenwoord uit het Afrikaans en betekent 'goud'. De uitgang -eng duidt een locatief aan. Letterlijk betekent de naam dus: goudstreek en dit is zeer toepasselijk, omdat hier inderdaad het meeste goud ter wereld gevonden wordt.

zondag 10 november 2019

Keetmanshoop


Ansichtkaart, verzonden, Keetmanshoop 1-Mar-1932, naar Silberstedh Duitsland. Gefrankeerd met Michel 140, en 142.


Keetmanshoop is de voornaamste stad in het zuiden van Namibië en ook de hoofdplaats van de bestuurlijke regio Karas. De stad is gelegen op een heuvelrug tussen de Namibwoestijn en Lüderitz in het westen en de Kalahari in het oosten in een streek die wat meer vocht ontvangt. Keetmanshoop vormt een verkeersknooppunt, want er zijn van hieruit spoorverbindingen met Windhoek, Lüderitz en Zuid-Afrika. In de 18e eeuw had het stadje de naam Modderfontein. De Nama noemden de streek meestal Swartmodder. Beide namen refereren aan de rivier die door Keetmanshoop loopt tijdens goede regens en dan meestal een zwarte kleur heeft door al de modder die met de regen meekomt. De bouw van het toenmalige dorp is begonnen in 1866 toen de Duitse missionaris Johan Schröder naar Modderfontein werd gestuurd om daar de missiepost Rheinischen Missionsgesellschaft op te richten. Er waren nauwelijks fondsen, totdat zakenman Johan Keetman 2000 mark doneerde. Uit dankbaarheid noemde Schröder de plaats Keetmanshoop. Vanaf 1894 had Keetmanshoop een verdedigingsfort. Diverse Duitse soldaten die in de loop van de jaren 1900-1910 het leger verlieten, bleven toch in Keetmanshoop gevestigd en probeerden er grond te bemachtigen. Daardoor kreeg Keetmanshoop wel voorzieningen.

Noodsberg Road Natal





Postkaart, verzonden vanuit Noodsberg Road 12 May 1894, naar Leipzig Duitsland, aankomst 12.6.1894.
Noodsberg Road is het postkantoor aan de spoorlijn van Dalton naar Glenside (ca. 20 km). Noodsberg Road ligt in de buurt van Noodsberg. Zie kaart, lijn die naar rechts gaat: Dalton – Jaagbaan – Fawnleas – Noodsberg – Glenside. 

Aan de voorkant van deze kaart, zien we het Noodsberg Road stempel.
De andere stempel op de voorzijde is een transito stempel van Pietermartizburg (= PMB): G.P.O. / K / MY 12 / 94 / Natal. G.P.O. = General Post Office, en is de naam van het hoofdpostkantoor. 

Verder zien we Aankomststempel Leipzig: L.13 / 12/6 / 9-10V  de 13de postbestellersbeambte, aangekomen op 12 juni tussen 9 en 10 uur voormiddag.



Kaart heeft Noodsberg Road op 12 mei verlaten en via het spoor (zie kaartje) dezelfde dag nog PMB bereikt. Kaart vertrok uit Durban op 13 mei, ( stempel achterkant ) per schip naar Kaapstad.  En bijna en maand later in Leipzig aangekomen. De mailschepen van Kaapstad naar Engeland deden er ongeveer 19 dagen over. Engeland – Duitsland duurde in die tijd 2 dagen, waarschijnlijk had het een dag of 3 nodig om per schip van Durban naar Kaapstad te gaan en nog wat wachttijd om op het vertrek met het schip naar Engeland te wachten. 


woensdag 30 oktober 2019

Ondangua



Ondangwa (eerdere spelling Ondangua ) is een stad in de regio Oshana in het noorden van Namibië , grenzend aan de regio Oshikoto . Ondangwa werd voor het eerst opgericht als zendingsstation van de Finse Missionary Society (de FMS) in 1890. In 1914 werd het een lokale regeringszetel. Het Ondangwa-missiestation werd opgericht door August Pettinen in 1890. Het was gelegen c. 15 kilometer ten noordwesten van het missiestation van Olukonda . Op dat moment werd gezegd dat de afstand gelijk was aan twee uur reizen op een ossenkar.

Begin 1914 hadden de Finnen het missiestation Ondangwa verlaten. Toen de Britten tijdens de Eerste Wereldoorlog Zuid-West-Afrika overnamen, kwamen ze ook naar Ovamboland en kozen in 1915 Ondangwa als locatie voor hun administratie. Op eerste kerstdag dat jaar hieven ze de Union Jack voor het eerst in Ondangwa. De commandant van de Engelsen was majoor CN Manning, wiens titel de Resident Commissioner was .

Gefrankeerd, eerste dag van uitgifte 17.02.1947, bezoek koninklijke famillie, Michel nummers 252/53 - 254/55 - 256/57

vrijdag 25 oktober 2019

Warmbad




Post Card, verzonden van uit Warmbad 04.06.1902, naar Berlin, aankomst 07.07.1902. Gefrankeerd met 3 Pfennig Michel nr 24.  Links boven, zien we afdruk Coat of Arms of Cape Colony. Post Card: Botanical Gardens Graaf Reinet.

Warmbad is een plaats in de !Karas-regio in het uiterste zuiden van Namibië. Het dorp is rond 1760 ontstaan. Tussen 1805 en 1810 is hier door Christian en Abraham Albrecht een zendingspost gesticht. De zendingskerk uit 1810 herinnert hier nog aan. Tegenwoordig is de plaats een geliefde toeristenbestemming. Van 1992 tot 1996 was Warmbad een village met een eigen lokaal bestuur.

zaterdag 19 oktober 2019

Stellenbosch



Brief verzonden van uit Stellenbosch 4.1.1946 naar Breda Nederland. 
Gefrankeerd, Michel nr. 180, issue 3.12.1945 Thema:Tweede Wereldoorlog overwinning van de geallieerden.

Stellenbosch is een stad in de gelijknamige fusiegemeente in Zuid-Afrikaanse provincie West-Kaap. De gemeente omvat ook het omliggende gebied, waaronder Franschhoek, Pniel en de township Kayamandi, die op een heuvel aan de rand van Stellenbosch ligt.

De plaats is genoemd naar Simon van der Stel (Van der Stels bosch), die het gebied in november 1679 verkende toen het nog Wildenbosch geheten was, en zeer onder de indruk was van de pracht en de vruchtbaarheid ervan. Nog in datzelfde jaar vestigden de eerste kolonisten er zich. Het is daarmee de oudste Europese nederzetting van Zuid-Afrika na Kaapstad, dat zo'n vijftig kilometer ten westen van Stellenbosch ligt.

Censuur brief Okahandja - Bunde



Censuur Brief, verzonden van uit Okahandja S.W.A 14 Jun 1949, naar Bunde Duitsland. Afzender was Hans Wegener, Farm Waldau Ost Okahandje 31. Gefrankeerd met 1 shilling Michel nr 152, Issue 03.05.1931

Okahandja is een stad in Namibië, 70 kilometer ten noorden van de hoofdstad Windhoek.

Onderaan de brief staat Britische Zone Germany (half Duits, half Engels). Na de WOII was Duitsland verdeeld in 4 bezettingszones, o.a. Brits. Bunde, Ostfriesland is in het noorden en dat was inderdaad de Britse zone. Er was in die tijd nog postcensuur, daar wijst die bruine strook papier op langs de linker zijde. Brief is gecensureerd, daarvoor moest de envelop opengesneden worden (links) en na afloop werd de envelop weer dichtgemaakt met een papiertje en door de censuurman werd met dat blauwe stempeltje aangegeven dat hij (= Nr. 5478) het gezien had.